Baklava hamuru; hazırlaması son derece basit hem de diğer hamur türlerine göre sonucunda çok daha besleyici ve lezzetli yemek veren bir hamur çeşididir. Poğaça, pizza, bazlama, profiterol, vb. Birçok yemeğin hamuruyla aynı malzemelerden yapılmasına rağmen baklava hamuru; ihamur tarifine dahil olmayan aşamalardaki özgünlüklerden dolayı bambaşka bir tada dönüşmekte, kendine has lezzetini kazanmaktadır. Çoğu yerde hazır baklava hamuru bulunabilir, hatta dışarı çıkıp direkt olarak baklava da yenebilir. Fakat tüm bunlara rağmen evde işin en başından, baklava hamurundan itibaren kendisi yapmak isteyenler için, baklava hamuru tarifi mutlaka gereklidir. İşte bu yazının devamında da ilk defa deneyeceklere bir yardım olması adına; baklava hamuru için gerekli malzemeler ve adım adım baklava hamuru tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Baklava hamuru için gerekli malzemeler
2 adet yumurta
170-200 gram tereyağı
Bir tutam tuz
2 su bardağı un
2 çay bardağı nişasta
1 çay bardağı su
Baklava hamuru tarifi nasıl yapılır?
Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra bazı ön hazırlıklar yapılmalı ve malzemeler ile tarifin uygulanacağı ortam, baklava hamuru hazırlamaya uygun bir hale sokulmalıdır. Öncelikle malzemeler hazırlanacak olursa; kullanılacak olan un mutlaka ama mutlaka elenmelidir. Kabından alındığı gibi öylece asla kullanılmamalıdır. Aksi halde baklava hamuru hiç de istenen tatta olmayacaktır. Su da kesinlikle soğuk olmamalı; hatta sıcaklığı oda sıcaklığını bile geçmemelidir. Garantiye almak için su kullanılmadan önce bir cezvede kısa süreliğine ısıtılabilir, kaynatmadan. Suyun sıcaklığına dikkat edilmesinin sebebi de baklava hamuru için düşük sıcaklığın uygun olmamasıdır. Yani; tüm hamurlar gibi baklava hamuru için de biraz sıcak bir ortam lazımdır. Tereyağının da bir bütün olarak değil de peynir doğrar gibi küp-küp küçük parçalar haline getirilmesi ve bu şekilde bekletilmesi daha karlı olacaktır. Son olarak; baklava hamuru malzemelerini karıştırmak üzere plastik bir kap ile karıştırma ihtimaline karşı tahta bir kaşık, vs. Bulundurulması yararlı olacaktır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra baklava hamuru tarifine başlanabilir. İlk olarak malzemeler kapta karıştırılacaktır. Bunun için; seçilmiş olan kaba ilk olarak 2 su bardağı un dökülür. Un kabın tabanına güzelce dağıtılır ve son olarak ortasında bir delik açılır. Bu delik; kabın tabanı gözükecek şekilde düzgün açılmalıdır ve geri kalan malzemeleri alabilecek şekilde olmalıdır. Geri kalan malzemeler buraya eklenecek ve baklana hamuru karışımı oluşturulmaya başlanacaktır. Ortası açılmış unun arasına ilk önce 1 çay bardağı su ile küp-küp doğranmış tereyağı konur. Su ile tereyağı fazla yayılmasına sebep olmadan, tahta kaşıkla şöyle bir karıştırılarak hafifçe eritilir. Ardından da 2 çay bardağı nişasta ile tuz eklenir ve yine tahta kaşıkla hafifçe karıştırılır. Şimdi; baklava hamurunda kullanılacak tüm malzemeler kabın içindedir. Burada; hamura kıvamı verecek olan malzeme un; hamurun kabarmasını ve istenen boyutlara gelmesini sağlayan malzeme de sudur. Diğer malzemeler aroma veya temel tatları vermek amacıyla kullanılmıştır.
Kapta karıştırılan tüm malzemeler ilk olarak kaşıkla özleştirilir. Çünkü; malzemeler hala ayrı ayrıdır ve yeterince katı değildir. Kaşıkla karıştırdıkça; karışım yavaş yavaş baklava hamurunun ilk halini almaya başlayacak ve elle yoğrulmaya uygun bir kıvama girecektir. Kaşık baklava hamuru için yeterli gelmediği andan itibaren elle yoğurma işlemine başlanır ve baklava hamuru tarifine böyle devam edilir. Burada baklava hamurunun kıvamını belirleyen malzeme un olacağından; eğer baklava hamuru istenenden daha sıvı kıvamda olursa az miktarda un eklenerek kıvam karıştırılabilir. Eğer istenenden çok çok katı ise; az miktarda ısıtılmış su katılarak kıvam biraz yumuşatılabilir. Sonuç olarak; baklava hamuru için kulak memesi kıvamında bir kıvam elde etmek gereklidir ve bu elde edilinceye kadar anlatılan işlemlere devam edilir.
Kulak memesi kıvamına geldikten sonra baklava hamuru; istenen şekillerde parçalara koparılır ve baklava hazırlamak üzere; baklava yapım tarifindeki talimatlara göre gerekli adımlar uygulanır.