{ "title": "Arabaşı Hamuru", "image": "https://www.hamurisleri.gen.tr/images/arabasi-hamuru.jpg", "date": "21.01.2024 10:40:16", "author": "Kusay", "article": [ { "article": "Arabaşı Hamuru, Arabaşı dendiğinde çorbasıyla hamuru birlikte akla gelir, bazı illerimizin yöresel yemeği olan Konya ve Yozgat vs. Arabaşı tavuk etiyle pişirilen ve sıcak olarak hazırlanıp, siniye dökülerek soğutulan hamurla birlikte sunulan bir çorbadır. Kaşıkla siniden alınan hamurun çorbaya daldırılarak yutulmasıyla yaşanan ve yaşatılan Anadolu'muzun kültürel bir değerimizdir. Daha önce hiç yemeyenler için arabaşını yutmakta zorlanabilirsiniz. Evet bu yemek çiğnenmiyor yutuluyor. Arabaşının Konya ve çevresinde bazı farklı yeme kurallarına sahiptir. Sini üzerinden kesilerek kaşığa alınan hamuru çorba tasına daldırılıp çıkarılması esnasında hamuru tasa düşüren, ceza olarak bir sonraki arabaşı partisini vermeyi kabul etmiş sayılırmış. Şimdi bizde o yörelerden esinlenerek hanımların mutfağına bir yöresel yemek tarifini daha sunuyoruz. Akşam sofralarınızda farklı bir tatla ailenizle sevgi ve saadet içerisinde geçmesini dileriz. Arabaşı tarifimizin hazırlığına geçebiliriz.

Arabaşı Hamuru Malzemeleri (Çorba için)
Arabaşı Hamuru Malzemeleri (Hamuru için)
Arabaşı Hamuru Nasıl Yapılır?

Arabaşı çorbası, arabaşı ve hamuru olmak üzere iki bölümlüdür.

Arabaşı Çorbası

Öncelikle tenceremizde tavuğu bol suda biraz tuz ilave edip iyice haşlayalım. Etlerimiz yumuşayınca, suyunu süzüp, tencereye alalım. Parmak büyüklüğünde parçalar halinde koparalım. Eğer daha önceden bir kenarı da kavrulmuş un bulundurmuyorsanız unu kavurabilirsiniz. Unu kavurmak için bir teflon tencereye ihtiyacınız vardır. 1 bardak unu tencereye alıp, başında durup, sürekli karıştırıp, hafif kokusunu çıkmasını sağlayalım. İstenilen koyuluğa erişince de altını kapatıp, soğumaya bırakalım. Tavuk suyuna 1 bardak kavurduğumuz unu ekleyelim. Hızlıca karıştıralım. Diğer taraftan tavamıza, salçasını ve margarini ile kavuralım. İçine baharatını ekleyip, tavamızdaki salçalı karışımı da tavuk sulu tenceremize ekleyelim. Tenceremizdeki karışım biraz kıvamına gelince etlerimizi ekleyip bir taşım daha kaynatalım. Servis ederken yanında mutlaka hamuru ve bol limon ile servisini yapabilirsiniz.

Arabaşı Hamuru

Ocağımıza tenceremizi alalım. İçine 6 bardak suyun 3 bardak suyunu ilave edelim. 1 tatlı kaşığı tuzunu da atıp kaynamaya bırakalım. Diğer kalan 3 bardak su ise diğer tarafta 1 bardak unu da geniş bir kaba alıp bu üç bardak suyla iyice karıştırıp sıvı haline getirene kadar süzelim. Kevgirden süzmemizin sebebi unumuzun topak kalmaması içindir. Kaynayan suyun içerisine kevgirden süzdüğümüz bu karışımı kaynayan suyun içerisine karıştırıp yavaş yavaş karışımımızı dökelim. Karıştırma işlemi tam olmazsa hamur topak yapar ve netice vermez. Kaynadıktan sonra ocağımızı kapatıp bekletmeden su ile ıslattığımız tepsimize hamurumuzu dökelim. Sonra hamuru soğumaya bırakalım. Tepsiyi ıslatmamızda amaç hamurun tepsiye yapışmaması içindir. Bu soğumaya bıraktığımız hamurumuzu yaklaşık 4-5 saat sonra servis etmenize hazır hale gelmiştir. Ellerinize ve yüreğinize sağlık hanımlar, beraberlik ve mutluluk içinde geçsin sofralarınız.

Afiyet olsun.
" } ] }