{ "title": "Açma", "image": "https://www.hamurisleri.gen.tr/images/acma.JPG", "date": "21.01.2024 11:28:05", "author": "Serâçe", "article": [ { "article": "
Açma hamur işleri, bayanların kabul günlerinde ve çay saatlerinde gururla ikram edecekleri gözlere ve damak tadına hitap eden şahane bir hamur işi olarak beğenilerek ve kolaylıkla hazırlanabilecek ikramlıklardır.

Açma İçin Gereken Malzemeleri
Açmanın İçi için
Açmanın Üzeri için
Açma Nasıl Yapılır?

Açma poğaça hazırlamaya geniş bir karıştırma kabına 4 su bardağı kadar elenmiş unu alın ve unun ortasını havuz gibi açarak içine 1 su bardağı ılık sütün içinde eritilen 1 paket yaş maya, yarım su bardağı sıvıyağ ve 1 adet yumurtayı kırarak ilave edin. Ardından 2 çorba kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı tuzu kenarda bulunan unun üzerlerine serpiştirerek ekleyin.

Daha sonra unun ortasında bulunan karışımı elinizle iyice karıştırarak harmanlayın ve kenardaki undan azar azar alarak yoğurmaya başlayın. İyice yoğrularak elinize yapışmayacak bir şekilde kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edin. Malzemeye göre un az gelebilir kıvamı tutturmak için yoğurma sırasında biraz daha un ilave edebilirsiniz. Ardından hazırlanan hamurun üzerini kapatarak oda ısısında bekletin ve kabarıp mayalanmasını sağlayın.

Ardından bekleyerek mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde 18 adet eşit büyüklükte bezeler elde edin. Hazırlanan bezeleri un serpilmiş mutfak tezgâhın da bir merdane yardımıyla tatlı tabağı genişlinde açın. Açılan hamurların olabildiğince ince açılması gerekmektedir. Ardından ince açılan hamurlara üzerine oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağını sürerek ince rulo şekline getirin. Rulo şeklinde sarılan hamuru tezgâh üzerinde her iki ucunu ayrı istikamete doğru bükerek yuvarlayın ve sarın. Sarılan hamurun uçlarını alt tarafında tutturarak sabitleyin.

Daha sonra hazırlanan açmaları yağlanmış fırın tepsisine belli aralıklarla yerleştirin ve açmaları oda sıcaklığında yarım saat kadar bekleterek tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın. Ardından mayalanan açmaların üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu veya susam serpiştirin.

Afiyet olsun.
" } ] }