Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Poğaça Hamuru

Poğaça Hamuru

(İnternet kesilmiş kopyala-yapıştır yapmak zorunda kaldım)


Poğaça hamuru; hazırlaması en basit hamur çeşitlerinden biridir. Çünkü sonrasında elde edilecek olan poğaça da son derece sade bir tariftir ve o kadar çok püf noktası yoktur. Sadece belli başlı malzemeler karıştırılmakta ve istenen kıvam elde edilene kadar yoğrulmaktadır. Daha önce poğaça hamuru hazırlamış olanlar zaten bu tarife bakmaya bile ihtiyaç duymayacaklardır. Fakat ilk defa hazırlayacaklar için temel bilgi olması adına; poğaça hamuruna gerekli malzemeler ve adım adım poğaça hamurunun hazırlanışı yazının devamında yazılmıştır. Kolay gelsin.

Poğaça hamuru için gerekli malzemeler

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 3-4 yemek kaşığı şeker
  • 3 çay bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • Un
  • 1 paket yaş maya

Poğaça hamuru nasıl yapılır?

  • Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra malzemelerin birtakım hazırlıklardan geçirilmesi ve bazı püf noktalar gereğince poğaça hamuru hazırlamaya uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle su ve süt oda sıcaklığı cıvarında olmalı, kesinlikle soğuk olmamalıdır. Aksi takdirde poğaça hamurunda mayalanma reaksiyonları gerçekleşmeyecektir. Un da poğaça hamuruna eklenmeden önce mutlaka elenmiş ve iyice toz haline getirilmiş olmalıdır. Ayrıca; üzerinde yazan talimatlara göre hareket edilerek bir paket yaş maya, bozulmasına sebep olmayacak bir ortamda muhafaza edilmelidir. Son olarak; poğaça hamurunun yoğrulacağı metal olmayan bir kap ile malzemeler henüz sıvı kıvamdayken karıştırılabilmeleri için bir tahta kaşığın da hazır edilmesinde fayda vardır.
  • Gerekli hazırlıklar yapılıp tedbirler alındıktan sonra poğaça hamuru tarifine başlanabilir. İlk olarak su ve sütün uygun sıcaklıkta olduğundan emin olmak gereklidir. Bunun için süt ve su oda sıcaklığından çok az farkla bile yüksek ise; ısıtılmalı ve poğaça hamuru için uygun sıcaklığa getirilmelidir. Daha sonra bu su-süt karışımı poğaça hamurunun hazırlanacağı kaba dökülür.
  • Hemen ardından 3-4 yemek kaşığı şeker de aynı kaba dökülür ve tahta kaşık yardımıyla karıştırılarak karışımın içinde çözünmesi sağlanır. Şeker iyice çözündükten sonra da 1 paket yaş maya aynı şekilde bu kaba atılır ve eriyinceye kadar tahta kaşık ile karıştırılır. Poğaça hamuru içerisinde maya bakterilerini harekete geçirecek olan malzeme bu yaş mayadır. Şeker de aslında poğaça hamuru için gerekli değildir. Fakat maya bakterilerinin reaksiyonları tam olarak gerçekleştirebilmeleri için besin olarak şekere ihtiyaçları vardır. Yani şeker sadece bakteriler için eklenen bir malzemedir.
  • Son olarak 2 çay kaşığı tuz ile 1 su bardağı sıvı yağ da yoğurma kabının içine dökülür ve tahta kaşık yardımıyla önceki karışımla özleştirilir. Böylece poğaça hamurunun sıvı kıvamı için gereken malzemeler tamamlanmış, geriye sadece un kalmıştır. Eklenecek olan un; poğaça hamurunun kıvamını katılaştıracak ve yavaş yavaş kulak memesi kıvamında, ele yapışmayan kıvamda bir poğaça hamuru elde edilecektir. Bu istenen kıvam elde edilene kadar un eklenmeye devam edilir bu esnada un kesinlikle tamamen boca edilmemeli; poğaça hamurunun katılaşması an be an takip edilerek sabırlı davranılmalıdır.
  • Yeterince un da eklendikten sonra bir örtü, poşet, vs. Yardımıyla kabın üzeri kapatılır ve poğaça hamuru bir süre beklemeye alınır. Böyle yapılmasının sebebi; poğaça hamurundaki bakterilerin havasız ve sıcak ortamda daha iyi çalışmaları, dolayısıyla daha iyi mayalanma sağlamalarıdır. Poğaça hamuru önceki boyutunun yaklaşık iki katı oluncaya kadar beklenir; ki bu süre tahminen yarım saat kadar olacaktır. Son olarak kaptan alınan poğaça hamuruna istenen şekiller verilerek istenen poğaça tarifleri uygulanır.
Son Güncelleme : 20.01.2024 01:00:11
Poğaça Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Poğaça Hamuru Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Poğaça Hamuru"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Hamur İşleri
Hamur İşleri
Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiyeceklerindendir. Hamur işleri hazırlanış şekillerine göre sınıflara ayrılır. Hamur işlerine birkaç ...
Tiramisu
Tiramisu
Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir.Tiramisu Malzemeleri4 tane yumurta1 çay bardağı toz şeker4 çorba kaşığı labne peynir1 paket kedidili bisküvi1 su ...
Kaşarlı Poğaça
Kaşarlı Poğaça
Kaşarlı Poğaça İçin Gerekli Olan Malzemeleri4 adet yumurta1 paket oda sıcaklığında margarin1 su bardağı ılık süt1 su bardağı yoğurt1 çay bardağı sıvı yağ1 paket kabartma tozu1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker3.5 su bardağı un1 su bardağı rend...
Kolay Pizza
Kolay Pizza
Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çeşididir.Kolay Pizza Hamuru İçin Malzemeleri4 su bardağı un1 çay bardağı sıvıyağ1 paket yaş mayaYet...
Milföylü Yufka Böreği
Milföylü Yufka Böreği
Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak gibi zahmetler de bulunmadan lezzeti kolayca yakalayabileceğiniz bir tariftir. İsterseniz milföyl...
Ekmek Hamuru
Ekmek Hamuru
Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra hazırlamış olduğunuz hamur ile farklı tatlar yaratabilmeniz de mümkünd...
Hamur Tatlıları
Hamur Tatlıları
Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sofralarında ve hanımların kabul günlerinde hazırlayarak sevdiklerinize ve misafirlerinize mükemmel l...
Kurabiye Hamuru
Kurabiye Hamuru
Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az farkı vardır. Yani; hamur hazırlama ve açma konusunda tecrübeli olanlar rahatça kurab...
Turta Hamuru
Turta Hamuru
Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de gayet lezzetli bir tatlı elde edilmesi; turta hamurunun farklılığı konusunda yeterince ip ...
Dereotlu Peynirli Poğaça
Dereotlu Peynirli Poğaça
Dereotlu Peynirli Poğaça İçin Malzemeleri125 gram margarin (Oda sıcaklığında)1 su bardağı sıvı yağ1 su bardağı yoğurt1 adet yumurta1 paket kabartma tozu4 su bardağı un1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker3 yemek kaşığı dereotuDereotlu Peynirli P...
Elmalı Turta Hamuru
Elmalı Turta Hamuru
Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerbetli tatlı sınıfında olmadığından açma hamurlu tatlılar içinde en hafif olanları arasında sayılabi...
Pasta Hamuru
Pasta Hamuru
Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fırında pişmeye bırakılır ve kek kıvamında bir pasta temeli elde edilir. Sonradan tamamen ist...

 

Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Ekmek Hamuru
Hamur Tatlıları
Kurabiye Hamuru
Turta Hamuru
Dereotlu Peynirli Poğaça
Elmalı Turta Hamuru
Pasta Hamuru
Krep Hamuru
Şeker Hamuru
Profiterol Hamuru
Hamur Yoğurma
Tart Hamuru
Şeker Hamuru Malzemeleri
Pasta Şeker Hamuru
Gözleme Hamuru
Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır
Yufka Hamuru Nasıl Yapılır
Mantı Hamuru
Mayasız Pizza Hamuru
Pide Hamuru
Hamur Açma
Börek Hamuru
İçli Köfte Hamuru
Kol Böreği Hamuru Nasıl Yapılır
Ev Ekmeği
Popüler İçerik
Krep Hamuru
Krep Hamuru
Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonuc...
Şeker Hamuru
Şeker Hamuru
Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harik...
Profiterol Hamuru
Profiterol Hamuru
Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. E...
Hamur Yoğurma
Hamur Yoğurma
Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini...
Tart Hamuru
Tart Hamuru
Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır, hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan...
Şeker Hamuru Malzemeleri
Şeker Hamuru Malzemeleri
Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024